WEB SERVİSLERİ-SOAP-UDDI-WSDL Nedir 2/9/2017

WEB SERVİSLERİ, SOAP,UDDI,WSDL Nedir ?
Web Servisleri HTTP protokolü ile XML gönderip alarak iki uzak cihaz arasındaki iletişimi sağlayan bir haberleşme yöntemidir.
XML olması sayesinde değişik platformalar ve programalama dilleri arasında haberleşme sağlanabilir.
Web’in yaygınlaşmasından sonra farklı platformların birbiriyle haberleşme ihtiyacı artmıştır. Bunun için web uygulamarı geliştirilmiştir. Web servisleri ile de web uygularımız kendi fonksiyonalitelerini dış dünya ile paylaşabilir hale gelmiştir.
Web servislerinde veriler XML olarak tutulur ve SOAP kullanılarak bir yerden diğerine taşınır. Web servislerinin yapısı itibariyle farklı serverlardaki farklı platformlarda çalışan uygulamar birbiri ile haberleşebilirler.
Web Servislerin 2 farklı kullanım şekli vardır :
1) Uygulamaların sıkça ihtiyaç duydukları işler vardır, bunları sürekli tekrar tekrar yapmaktansa servisler tarafından yapılıp uygulamalardan çağrılırlar. Örnek borsa verilerini anlık olarak çeken program gibi.
2) Başka platformda çalışan bir uygulama ile haberleşilerek veri alış verişinde bulunulur.
Web Servisleri, Service Orianted Architecture (SOA) ‘nın implement edilmiş halidir.
SOA’da iki farklı yazılım birbiriyle haberleşir. Bu yazılımlardan bir tanesi istemci bir tanesi ise sunucudur. İstemci sunucuya istekte bulunur, sunucu da istemciye cevap döner.
Sunucular servis açıklamalarını özel bir dizinde tutarlar. İstemciler ise bu dizine sorgu çekerek aradıkları servis, servis sağlayıcısında var mı diye kontrol ederler.
Web Servis platformunda kullanılan standartlar şunlardır:
1) SOAP : Simple Object Access Protokol
2) UDDI : Universal Description, Discovery and Integration
3) WSDL : Web Services Discription Language
SOAP: HTTP üzerinden uygulamaların bilgi alış verişinin gerçekleşmesini sağlayan XML tabanlı bir protokoldür. Yani web servislere erişmek için kullanılan protokoldür.
UDDI : UDDI, web servislerini tanımlamak, interneti kullanarak iş servislerinin hangilerinin kullanılabilir olduğunun listelenmesi için kullanılan platform , bağımsız bir frameworktür.Web servisleri hakkındaki bilgilerin depolandığı bir dizindir. İstemci ve sunucu SOAP ile haberleşir.
WSDL : XML formatında yazılmış Web Servislerinin yerlerini, ne iş yaptıklarını yani metotlarını belirleyen bir dildir. 2007 yılında standart hale gelmiştir ve 4 ana elemandan oluşur.
Bir WSDL dökümanı bunların dışında başka eleman da içerebilir. Örneğin bir dökümanda birden fazla web servis tanımı yapılabilir.
WSDL İşlem Türleri :
En çok kullanılan yöntem request-response yöntemi olsa da WSDL’de 4 çeşit işlem tipi vardır.
Not: SAP Sistemlerinde SOAP , UDDI , WSDL yaygın olarak kullanılmaktadır.
Yorum Yapmak için formu doldurup gönderiniz.